Het is voor alle e-mail die je verstuurd belangrijk dat die veilig wordt verstuurd. Dit kan je doen door gebruik te maken van zogenaamde versleuteling (ook wel encryptie genoemd) tijdens het versturen maar ook tijdens het ontvangen. Hiermee voorkom je dat email die wordt onderschept kan worden gelezen door andere partijen.

Je kunt of de inhoud van de e-mail of het versturen van e-mail versleutelen. In deze uitleg gaat het om het versleutelen van het versturen van de e-mail middels het transferprotocol SSL of TLS. TLS (Transport Layer Security) is beter bekend als SSL (Secure Socket Layer) wat de oude benaming is.

SSL, TLS en STARTTLS, wat zijn de verschillen?

SSL is niet nieuw, het bestaat al sinds ongeveer 1994 waarbij versie 1.0 nooit op de markt is verschenen en versie 2.0 snel werd vervangen door versie 3.0 vanwege zwakheden in de cryptografie. Inmiddels moet sinds 2014 ook versie 3.0 als onveilig worden beschouwd.

TLS wordt ontwikkeld sinds 1999 en is vanaf 2018 aanbeland bij versie 1.3. TLS is gebaseed op Secure Socket Layer (SSL). TLS is ook op vele fronten veiliger dan SSL en heeft dan ook de voorkeur.

Waar moet je op letten?

Het is in ieder geval belangrijk dat je bij voorkeur STARTTLS gebruikt als versleutelingsmethode en je e-mail niet onbeveiligd verstuurt of ontvangt. Let er ook op dat je een up-to-date mailprogramma gebruikt want als deze te oud is dan ondersteund hij niet de recente versies van beveiligen. Dit kan een probleem worden waardoor je e-mail soms niet aankomt of mogelijk wordt teruggestuurd.

Een overzicht (niet 100% compleet) ter inspiratie:

TLS versie1.01.11.21.3info
Office 365 Sinds oktober 2018 worden TSL 1.0 en TSL 1.1 niet meer ondersteund.
Outlook 2003 Er is geen ondersteuning voor TLS, zoek een nieuwer mailprogramma als je veilig wilt mailen.
Gmail Gmail gebruikt een recente versie en update dit wanneer mogelijk.